Huijs van Roosevelt

Vrijdag 18 oktober bezocht een groep leden van onze vereniging het Huijs van Roosevelt
in Oud-Vossemeer.

De rondleiding en presentatie door Bas waren informatief en sprekend. We bezochten ook de naastgelegen kerk, die schatten herbergt die lang geleden door de familie Roosevelt geschonken zijn.

De Republikein Theodore Roosevelt was 8 jaar president van de V.S. Hij kreeg vooral bekendheid door de oprichting van nationale parken om de natuur veilig te stellen. Naar hem is de Teddy Bear genoemd, de teddybeer dus. Hij was een erg geliefde president.

Zijn verre achterneef, Democraat Franklin Delano Roosevelt, bekend als FDR, trad aan in 1933. Twaalf jaar heeft hij de functie van president vervuld. Meerdere malen werd hij herkozen. Hij was afgestudeerd als advocaat en overleed in april 1945 toen hij 63 was.

Franklin D. Roosevelt is de man de ‘Four Freedoms’.  Ieder mens heeft hier recht op, meent FDR.  Dit zijn ze:

Freedom of Speech
Freedom  of  Religion
Freedom  from  Want
Freedom from Fear

In deze wereld heeft iedereen het recht van spreken, het recht van godsdienst, het recht om geen gebrek te lijden en het recht om zonder angst te leven.
Hierop is de Universele verklaring van de Rechten van de Mens gebaseerd.

Eleanor Roosevelt was de echtgenote van Franklin D.  en haar meisjesnaam was ook Roosevelt. Ze was de langst zittende First Lady.
Haar echtgenoot was gebonden aan een rolstoel en daarom nam zij bepaalde functies waar. In november 1962 overleed ze op de leeftijd van 78 jaar.

Een bezoek aan Oud-Vossemeer is de moeite meer dan waard. Regel er dan wel een rondleiding bij, zodat u geen details mist. En neem een consumptie in het Huijs van Roosevelt.

Filmpje van ons bezoek, gemaakt door Piet Roks Pz: