Bijzonder verjaardagscadeau

Eindelijk een gedenksteen met de naam van haar oom erop: ‘Een bijzonder verjaardagscadeau’

FIJNAART – Met een liefdevolle blik kijkt Diana de Rooij-Roks naar die ene nieuwe steen bij het monument op de r.k. begraafplaats in Fijnaart, waar de naam van haar oom Rinus Roks (1916-1946) samen met die van zes andere oorlogsslachtoffers in gebeiteld is.

Behalve Roks gaat het om Adrianus en Antonius Bierkens, Dingeman Govers, Johannes Jacobs, Franciscus Jansen en Leonardus van Meerendonk.

Diana is er deze maandagmiddag samen met haar broer en familieleden van de andere slachtoffers om de plechtigheid rond de onthulling van de steen bij te wonen. Dankzij onderzoek van de heemkundige kring Fijnaart en Heijningen zijn hun namen voorgoed aan de vergetelheid ontrukt.

,,Vandaag ben ik jarig”, zegt ze. ,,Van de 62 jaar van mijn leven heb ik me 42 jaar afgevraagd waarom hij niet op een gedenksteen stond. En nu staat hij er wel op. Dit is een mooi verjaarscadeau.”

Van de 62 jaar van mijn leven heb ik me 42 jaar afgevraagd waarom hij niet op een gedenk­steen vond

Diana de Rooij-Roks, nabestaande van Rinus Roks, oorlogsslachtoffer uit Fijnaart

Het verhaal, in het kort: Rinus wordt op 4 november 1944 geraakt aan zijn been door een granaat tijdens een reddingsactie in de schuilkelder van zijn ouderlijk huis aan de Boerendijk. Op 23 juli 1946 overlijdt hij aan de gevolgen hiervan.