Bezoek aan R.K. kerk Zevenbergen

Op vrijdagmiddag 25 januari stond de eerste excursie van dit jaar op het programma. Met 17 personen vertrokken we naar de Markt in Zevenbergen, waaraan de H. Bartholomeuskerk gelegen is.

Na de ontvangst werd de groep in tweeën gedeeld voor de rondleiding. Deze katholieke kerk is de derde in Zevenbergen. De eerste was een schuurkerk, de tweede werd gebouwd rond 1830 en deze dateert van 1932. Elementen van beide oude kerken hebben een plaats gekregen in deze kerk, zoals het fraai houtsnijwerk dat ooit in Antwerpen vervaardigd werd.

We bezochten de ruimte onder de kerk, waar tijdens de bevrijding tussen de 2500 en 2700 personen een schuilplaats vonden. Daar zaten ze met zijn allen vijf dagen en nachten in angst af te wachten, terwijl buiten het geschut klonk onder het lawaai van instortende gebouwen. Op enig moment lieten de Duitsers de toren springen en die viel bovenop het dak, waardoor het geheel met donderend geraas instortte. Als een wonder kwam toch iedereen zonder letsel uit de kelder.

Voor we naar De Engel gingen voor de koffie, stelden we ons op voor het altaar, waar een van de rondleiders ons fotografeerde.