Bestuursleden verlaten na 12,5 jaar heemkundige kring

Zilveren speld Brabants Heem voor Wilma de Jong en Ab Bienefelt

Wilma de Jong en Ab Bienefelt wisten al geruime tijd dat op donderdag 10 september een eind zou komen aan hun bestuursfunctie bij de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen. Zij wisten niet dat ze bij dit afscheid onderscheiden zouden worden met het zilveren draaginsigne van het Brabants Heem. Wilma en Ab kregen het kleinood opgespeld door bestuurslid Otte Strouken van de overkoepelende organisatie van 130 erfgoedverenigingen.

Secretaris Wilma de Jong-van der Bol en vice-voorzitter Ab Bienefelt legden hun functie neer tijdens de algemene ledenvergadering. Door het coronavirus vond deze jaarlijkse bijeenkomst niet in maart maar pas in september plaats. “Dat is nog nooit voorgekomen”, zei voorzitter Jan Dierks in ’t Trefpunt. Het coronavirus had nog meer gevolgen voor de heemkundige kring. “Officieel bestaan we 40 jaar, maar dat hebben we niet kunnen vieren. Ook ontvangen we nauwelijks bezoekers voor onze bevrijdingstentoonstelling en in de watersnoodwoning. Mensen kunnen niet zomaar meer binnenstappen, maar moeten zich per e-mail aanmelden. Positief is wel dat we als eerste West-Brabantse erfgoedvereniging een online-quiz hebben gehouden. Dat was een groot succes met dertig teams en alleen maar positieve reacties.”

Ab Bienefelt

Door het virus liet ook het afscheid van de twee bestuursleden op zich wachten. Otte Strouken richtte donderdag eerst het woord tot Ab Bienefelt. “Sinds maart 2008 maakte jij deel uit van het bestuur en in de eerstvolgende bestuursvergadering ben je gekozen tot vice-voorzitter. Daarnaast werd je op 2 februari 2009 bestuurslid en vice-voorzitter van de Stichting Watersnoodwoning/Museum Heijningen-Moerdijk. Je werd indertijd gevraagd om bestuurslid te worden omdat de heemkundige kring in een belangrijke wijziging van de woonsituatie zat. Daarbij was juridische en praktische hulp richting gemeente en woningstichting echt nodig. Als oud-wethouder van de gemeente Moerdijk heb je veel kennis van het reilen en zeilen binnen de gemeente Moerdijk. Je hebt op een doordachte wijze een belangrijke bijdrage geleverd in de realisatie van het plaatsen van portocabins achter de watersnoodwoning. Zonder jou was de verplaatsing wellicht niet doorgegaan. Sinds de opening heb je rondleidingen verricht door de watersnoodwoning/museum. Dat blijf je gelukkig doen”, aldus Strouken.

Wilma de Jong

Wilma de Jong maakte eveneens sinds maart 2008 deel uit van het bestuur van de heemkundige kring. Zij vervulde de functie van secretaris. Wilma berekende dat zij in totaal 144 notulen heeft gemaakt. “Je hebt in je eerste jaren als secretaris veel werk verricht voor het realiseren van de portocabins, veel nieuwe leden geworven, was erg actief bij het verzamelen van ontbrekende namen bij ontvangen foto’s, hielp mee bij de jaarlijkse braderie en maakte prachtige, uitgebreide notulen met een duidelijke kennis van de Nederlandse taal”, zei Strouken. Vanaf februari 2009 tot en met augustus 2016 was Wilma ook secretaris van de Stichting Watersnoodwoning/Museum Heijningen-Moerdijk. “Daarnaast schreef je veel artikelen voor het ledenblad en heb je twee boeken geschreven voor de heemkundige kring: Onvoltooid Verleden Tijd in 2011 en De bakker van het postkantoor in 2019.” Wilma stopt met haar werkzaamheden voor de heemkundige kring om zich volledig bezig te kunnen houden met het schrijven van haar derde boek.

 

Door Jan Willem van Bodegom