Tentoonstelling Voorstraatdorpen

Zuidwest-Nederland telt 24 plaatsen, die we kennen als een Voorstraatdorp. Ze zijn allemaal ontstaan direct na inpoldering in de 15e en16e eeuw.

Twaalf van deze dorpen bevinden zich in Zeeland, 5 op het Zuid-Hollandse Overflakkee en 2 in de Hoekse Waard en in westelijk Noord-Brabant zijn nog 5. Dit zijn Dinteloord, Fijnaart, Klundert, Nieuw-Vossemeer en Willemstad.

Een andere benaming voor een voorstraatdorp is kerkringdorp. De kerkring kan rond zijn, maar ook vierkant. Kijk maar naar Fijnaart, Klundert en Willemstad. De Kerkring wordt met de dijk en soms met de haven verbonden door de Voorstraat. Daarom zijn vrijwel alle Voorstraten in deze dorpen aflopend.

In 2017 is het 450 jaar geleden dat Nieuw-Vossemeer ontstond en daarom heeft de heemkundekring Ambachtsheerlijkheid van Nieuw-Vossemeer een tentoonstelling ingericht samen met 11 zusterverenigingen van voorstraatdorpen. Ook de Heemkundige Kring ‘Fijnaart en Heijningen’ heeft er een bijdrage aan geleverd.
Er is nog meer wat de plaatsen verbindt, behalve de opbouw van het dorp. Te denken valt aan de teelt van meekrap en vlas, de gevolgen van de stormramp in 1953 en het pendelen naar de Rotterdamse havens en de scheepswerven.


P1030429a

De bijzonder mooi ingerichte tentoonstelling in het A.M. de Jongmuseum is geopend vanaf 8 april tot en met 30 september.

De weg erheen staat in Nieuw-Vossemeer goed aangegeven. Het is een mooie bestemming voor een fietstocht (ca 48 km vanaf Fijnaart) of zomaar een gezellige middag.