Neergekomen vliegtuigen in Westelijk Noord-Brabant 1940-1945

Na de herdenkingsplechtigheid op 4 mei ontvangt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk het eerste exemplaar van het boek ‘Het kwam zomaar uit de lucht vallen’.

2044

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in deze gemeente tientallen vliegtuigen gecrasht of hebben hier een noodlanding moeten maken. Allerhande gegevens over …. 

…. de toestellen en bemanning werden de afgelopen 7 jaar verzameld door Sjaan Kannekens en Willem van Dranen van onze vereniging. Ze zijn samengevoegd in een omvangrijk boekwerk. Daar zijn ongelooflijk veel bijzondere foto’s aan toegevoegd en er zijn verhalen van ooggetuigen in opgenomen, zodat het een heel speciaal geheel geworden is.

      Een fragment:
Op maandag 1 januari verraste de Luftwaffe de geallieerde vliegvelden in België. Frankrijk en Nederland met aanvallen in een poging de geallieerden uit te schakelen, dan wel een zware slag toe te brengen. Deze operatie kreeg de naam Bodenplatte (Baseplate). Wel 1100 Focke Wulfs FW 190 en Messerschmitts Bf 109 waren opgestegen om alle vliegvelden aan te vallen. Deze militaire actie was zó geheim dat de vliegtuigen onderweg onder vuur werden genomen door de eigen landtroepen, die over deze operatie niet ingelicht waren. Dit was de laatste massale aanval van de Luftwaffe in de oorlog.

Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Moerdijk is het boek voor € 15 te verkrijgen bij alle heemkundekringen in de gemeente en bij boekhandel Boekhoven op de Voorstraat in Fijnaart. Een exemplaar is ook te bestellen bij het secretariaat en dan wordt het u per post toegestuurd. Voor de verpakking en verzending wordt € 5 in rekening gebracht.

-=-=-=-